Ayurvédská bylina všech diabetiků ashwagandha ohromuje západní vědce svými účinky na glykémii

Ayurvédská bylina všech diabetiků ashwagandha ohromuje západní vědce svými účinky na glykémii
Jemný prášek z kořene aschwagandhy snadno začleníte do svého jídelníčku. Prospějete své cukrovce. Zdroj: JMK, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ashwagandha, také známá jako indický ženšen, je odpradávna ceněnou součástí tradiční indické medicíny – ayurvédy. Využívá se k léčbě široké škály zdravotních problémů, včetně stresu, úzkosti, deprese a únavy. Diabetiky zaujme především její prokazatelný efekt na zvýšení citlivosti na inzulín a schopnost snižovat glykémii. Snadno ji seženete v prodejnách zdravé výživy, můžete si ji však zkusit vypěstovat i doma – dnes se již běžně prodávají sazenice či semena této rostliny. Zkuste pomoci svému zdraví tímto ayurvédským životabudičem, jehož účinek je prokázán stovkami generací.

Ashwagandha (Withania somnifera, česky Vitánie snodárná neboli ašvaganda) se používá v ayurvédské medicíně více než tři tisíce let. Tento adaptogenní bylinný doplněk se v posledních letech stává stále populárnější díky svým mnohým zdravotním přínosům, včetně jeho schopnosti pomáhat s diabetem.

Indický ženšen jako všestranný ayurvédský lék

Ashwagandha prospívá našemu zdraví v mnoha ohledech. Podívejme se tedy na některé z hlavních přínosů této rostliny:

  • Snížení hladiny krevního cukru

Jedním z hlavních přínosů ashwagandhy pro diabetiky je její schopnost snižovat hladinu krevního cukru. Studie ukazují, že extrakt z kořene ashwagandhy může pomoci snižovat hladinu glykovaného hemoglobinu (HbA1c), který je spojen s rizikem rozvoje diabetu.

  • Zlepšení citlivosti na inzulín

Dalším důležitým přínosem indického ženšenu pro diabetiky je zlepšení citlivosti na inzulín. Organismus diabetika bude při použití této rostliny pružněji reagovat na množství inzulínu v krvi, a tím se rychleji sníží hladina cukru v krvi. Studie ukázaly, že ashwagandha může pomoci zlepšit citlivost na inzulín u lidí s diabetem 2. typu.

Seznamte se s andělikou: Mocný adaptogen tradiční čínské medicíny je pro ženy skvělou volbou

Česky se angelika (či chcete-li andělika) označuje také jako děhel čínský. Její andělský název napovídá o mnohých až zázračných vlastnostech, ...

  • Snížení stresu

Kromě přímého využití v léčbě diabetu se ashwagandha také používá k regulaci stresu, což dokazuje zajímavá studie na osobách trpících úzkostnou poruchou. Stres může způsobit zvýšení glykémie, a proto je pro diabetiky zvláště důležité umět se stresem pracovat. Psychického uvolnění však není vždy snadné dosáhnout a právě v této chvíli přichází na řadu mocný vliv adaptogenních bylin, které práci se stresem usnadňují, a zvyšují tak celkovou kvalitu života.

  • Regulace zánětů

Ashwagandha obsahuje látky nazývané withanolidy, které mají silné protizánětlivé účinky. Její pravidelnou konzumací proto předejdete rozvoji různých zánětů, anebo zánětlivé procesy snáze udržíte „na uzdě“.

Mezi další pozitivní účinky indického ženšenu patří:

  • Zkvalitnění spánku (jako důsledek lepšího zvládání stresu)
  • Zlepšení kognitivních funkcí
  • Podpora funkce štítné žlázy

Věděli jste, že…?
Přestože většina dostupných studií o účincích indického ženšenu je prováděna na krysách, získala si ashwagandha svým léčivým potenciálem i výsadní možnost testování na lidech. K dispozici je dnes již několik lidských studií dokazujících její mocné léčivé účinky.

Vědci odhalují životabudič dostupný všem: Upřímný smích léčí vztahy a snižuje glykémii

Češi patří se svou typicky hnidopišskou povahou k méně usměvavým národům. Stojíme si tvrdě za svým a s úsměvem přejít nedostatky či drobná ...

Léčivé látky skryté pod zemí

Ashwagandha obsahuje celou škálu účinných látek, které výrazně a hlavně komplexně prospívají našemu zdraví. Jmenujme ty nejdůležitější:

  1. Alkaloidy
  2. Withanolidy
  3. Saponiny
  4. Kyselina ferulová
  5. Acylsterylglukosidy
  • Alkaloidy obsažené v ašvagandě, jako je tropin a pseudotropin, mají sedativní účinky, a proto pomáhají snížit úzkost a stres.
  • Withanolidy mají protizánětlivé a antioxidační účinky, pomáhají zlepšovat imunitní systém a podporují adekvátní odpověď na stres.
  • Saponiny obsažené v ašvagandě mohou mít protirakovinné účinky, k potvrzení této hypotézy jsou však třeba další studie.
  • Ferulová kyselina je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a pomáhá v boji s různými zánětlivými onemocněními, jako je například artritida.
  • Acylsterylglukosidy fungují jako ochránci neuronů a nervových přenosů. Zmírňují proto projevy stárnutí mozku a rozvoj neurologických onemocnění.

Prášek z kořene přisypte do ranní kaše či smoothie

Nejvíce účinných látek obsahuje kořen ašvagandy, z něhož se vyrábí jemný prášek oříškové chuti. Snadno jej seženete na internetu či v prodejnách zdravé výživy, patří ale spíše k dražším artiklům. Prášek můžete denně přidávat do jogurtu, ovesných kaší či smoothie, které zpestří svoji zemitou mírně trpkou chutí. Pokud vám příliš nezachutná, můžete jej jednoduše rozmíchat ve vlažné vodě či čaji a vypít.

Ashwagandha bezesporu funguje jako velice schopný pomocník, a to nejen pro diabetiky. Je však důležité uvědomit si, že ashwagandha není univerzálním lékem na všechny zdravotní problémy a měla by být používána pouze po konzultaci s lékařem nebo kvalifikovaným odborníkem na přírodní medicínu.

Zdroje: forbes, ncbi, pubmed, journals.sagepub

45296

Diskuze k článku