Proč hubnutí s přerušovaným půstem nefunguje u každého?
Astaxantin je pozoruhodný potravinový doplněk. Dokáže zlepšit citlivost na inzulín
Zdroj: Shutterstock
Astaxantin, někdy označovaný také jako astaxanthin, je potravinový doplněk, který by neměl ujít pozornosti diabetiků. Je pro ně zajímavý hlavně pro kontrolu rizika hyperglykémie, ale poskytuje jim i další výhody.
Astaxantin je rostlinné barvivo s výbornými antioxidačními schopnostmi. Má mimo jiné příznivý vliv na stav pleti a je vyhledávaným potravinovým doplňkem.
Co je astaxantin?
Astaxantin je červeno-oranžový pigment, konkrétně karotenoid, který se přirozeně vyskytuje v řasách a mikrořasách, houbách a bakteriích. Díky němu mají někteří korýši a některé ryby své typické oranžové až oranžovo-červené zbarvení (humři, krevety, divoký losos), které je odlišuje od dalších mořských živočichů.
Je přirozeně produkován také mikrořasou Haematococcus pluvialis. Z té se nejčastěji získává extrakt, který se pak prodává jako potravinový doplněk.
Lze také vyrobit chemickou syntézou. Lidské tělo není schopné tento pigment syntetizovat, a to i přesto, že je pro náš organismus více než prospěšný, takže ho musí získávat ze stravy nebo potravinových doplňků. Jeho molekulární složení je podobné beta-karotenu. Pokud chcete užívat astaxantin ve formě potravinového doplňku, dávejte pozor na zdroje. Dejte přednost přírodnímu extraktu, i když je finančně náročnější.
Granátové jablko je poklad plný výživných látek, který je prospěšný také diabetikům
Kromě plodů samotných si můžete vychutnat také zdravou šťávu z granátového jablka. Je osvěžující, sladká i kyselá, velmi vhodná pro podporu ...
Antioxidační pigment pro zdravé tělo
Pokud se více zajímáte o antioxidanty, určitě najdete v dostupných zdrojích zmínku také o astaxantinu, který je v posledních letech předmětem mnoha studií. Ty se zaměřují hlavně na jeho aktivitu proti volným radikálům a zároveň jej zkoumají z pohledu jeho prospěšnosti pro zrak i pokožku a jeho možné ochranné působení pro lidské tělo.
Astaxantin má schopnost pronikat buněčnými membránami, takže je přínosný pro všechny tkáně a orgány, včetně mozku.
Antioxidační aktivita napomáhá snižovat projevy předčasného stárnutí pleti i buněk lidského těla. Hraje pozitivní roli při diabetu. Je také známo, že karotenoidy hrají roli v procesu imunomodulace organismu.
Další zdravotní výhody astaxantinu
Astaxantin je uváděn jako látka se silnými antioxidačními i protizánětlivými schopnostmi. Mimo jiné je využívaný jako prostředek pro ochranu oční sítnice a prevence makulární degenerace, proto se používá v prevenci i léčbě očních onemocnění, například šedého zákalu. Díky svým prospěšným vlastnostem se používá také v dermatologii.
Jako potravinový doplněk se doporučuje pro zvýšení ochrany pokožky před UV-B zářením a snižuje její možnou dehydrataci.
Působí také jako prostředek proti vzniku vrásek, zabraňuje projevům hyperpigmentace (tzv. stařecké skvrny), podporuje lepší elasticitu pleti. Díky schopnosti procházet hematoencefalickou bariérou (přechod mezi mozkovými kapilárami a mozkovou tkání) je uznáván jako neuroprotektivní látka. Podporuje zdravé kognitivní funkce a funguje jako prevence neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, stařecká demence).
Bylo zjištěno že astaxantin je opravdu silným antioxidantem a je účinný při snižování hromadění tuku v jaterních buňkách – je vhodný jako doplněk při léčbě jaterních onemocnění. Antioxidační vlastnosti astaxantinu chrání membránu červených krvinek před lipoperoxidací (oxidativní poškození vyšších mastných kyselin). Tento pigment také zlepšuje průtok krve a napomáhá celkové dobré činnosti oběhového systému. U hypertenzních potkanů bylo pozorováno, že je schopný snižovat krevní tlak.
Byly zkoumány také možné pozitivní vlivy astaxantinu na tukovou tkáň a jeho následné využití při snaze o ztrátu tělesného tuku. Studie přinesla výsledek, že je schopný podpořit spalování tuků a jejich využití na úrovni hnědých a bílých adipocytů (tukové tkáně), takže suplementace astaxantinem je vhodná ke snížení nadměrného výskytu tukové tkáně a také jako prevence jejího vzniku. Zajímavostí je také to, že vykazuje výrazné zlepšení při snaze o podpoření plodnosti a úspěšnosti otěhotnění po jeho užívání. Je doporučován také pro podporu sportovního výkonu, protože napomáhá zachovat lepší vytrvalost.
Jak posílit imunitu pleti a zlepšit její hojení při diabetu? Zaměřte se i na střeva
Obranyschopnost nesouvisí jen s tím, jestli se na podzim a v zimě ubráníte ataku bacilů. Dobrá imunita pleti je u diabetiků poměrně důležitá. ...
Astaxantin u diabetu
O astaxantin by se měli zajímat také diabetici. Jako dobrý antioxidační prostředek napomáhá bojovat proti projevům zánětů, s kterými diabetici bojují poměrně často. Zánět má mimo jiné negativní účinky na snahu o ztrátu tělesné hmotnosti.
Má také hypoglykemickou aktivitu (snižuje hodnoty krevního cukru).
Při studii na krysách trpících metabolickým syndromem se po jeho podávání úspěšně snížila hladina cukru v krvi. Jeho antioxidační aktivita navíc chrání ledviny diabetiků před působením oxidativního stresu. Jednou z dalších výhod astaxantinu pro diabetiky je to, že zlepšuje citlivost jater a svalů na inzulín tím, že eliminuje hladinu jaterních triglyceridů.
Upozornění: Pokud se léčíte s diabetem, doporučujeme užívání potravinových doplňků, obzvláště těch, které mohou snížit hladinu krevního cukru, konzultovat s ošetřujícím lékařem. Správně nastaveným dávkování se vyhnete projevům hypoglykémie. Astaxantin se nedoporučuje užívat těhotnými ženami a malými dětmi. Vzácně se může vyskytnout alergická reakce, obzvláště u lidí trpících nesnášenlivostí mořských plodů.
Kde najdete astaxantin?
Zařazení astaxantinu do jídelníčku diabetika je žádoucí. Ať už v podobě potravinového doplňku, nebo samotných potravin, které ho obsahují.
Evropská komise schválila Haematococcus pluvialis a jeho extrakt, astaxantin, jako „novou potravinu“ na konci roku 2017.
Jeho pozoruhodné účinky ocení také ti, kteří s diabetem nebojují, ale chtějí udělat něco pro zlepšení svého zdraví. Co tedy zařadit do jídelníčku?
- Nachází se v řasách Haematococcus pluvialis.
- Jako dobré potravinové zdroje astaxantinu poslouží také losos nebo krevety, které jsou nejchutnější na česneku a petrželi s trochou bílého vína, soli, pepře a citronové šťávy.
- Astaxantin dodá také červený pstruh, nazýván také pstruh lososovitý, pražma červená, humr, langusty, krabi a lososové jikry.
- Zdrojem astaxantinu je také oblíbený krilový olej.
- Při výběru ryb dávejte přednost těm, které pochází z volné přírody (čistých částí oceánů) než z konvenčních farem.
Zdroje: Britannica.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Nature.com
4349