Maca je tradiční potravou jihoamerických indiánů: Diabetikům pomůže s hypoglykémií a dodá energii
Antokyany: Léčivé barvivo, které porazí i cukrovku
Zdroj: Freepik
Účinky antokyanů na různé zdravotní neduhy jsou po staletí známé a neměnné. Jsou skvělými bojovníky proti rakovině, zvýšenému cholesterolu a ledvinovým kamenům. Nové výzkumy však ukazují, že tyto molekuly pomáhají v boji proti diabetu u diagnostikovaných diabetiků, ale zároveň jsou schopny mu předcházet. Dobrou zprávou je, že antokyany naleznete v námi dobře známých potravinách, které jsou v obchodech snadno dostupné.
Není žádnou náhodou, že příroda okolo nás nabízí takové barevné spektrum. Za to, že je pomněnka modrá, zelí fialové nebo ředkvička červená, vděčíme právě antokyanům, které díky tomuto zbarvení mají schopnost léčit nejen sebe samotné, ale zároveň i nás. Kromě jiného tento pigment může být přínosem pro náš metabolismus, střevní mikroflóru, ale třeba i pro stále se opakující záněty v těle.
Co jsou antokyany?
Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, která náleží do skupiny flavonoidů (ty jsou známy pro své antioxidační a probiotické účinky). Vyznačují se červenooranžovým až modrofialovým zbarvením, které se nachází v rostlinách, ovoci, zelenině i v hlízách. Antidiabetickými a protizánětlivými účinky se mohou pochlubit všechny antokyany – poslední výzkumy však ukazují, že účinek těchto látek se zvyšuje, jsou-li k nim přidány molekuly ze skupiny acylů (tzv. acylované antokyany).
Zajímavost: Už staří Egypťané o účincích antokyanů moc dobře věděli. Nejenom, že s nimi barvili látky, ale zároveň je využívali k léčbě mnoha zdravotních neduhů.
Kde antokyany nalezneme?
Obecně platí, že právě fialová barva obsahuje nejvíce antokyanů. Jak se však vyznat mezi tím, zda je plodina acylová, nebo neacylovaná? Nebudu vás trápit složitými vzorci, ale na příkladu konkrétních plodin snadno pochopíte, jaká zelenina se ke srovnání glukózy hodí nejvíce.
Acylované antokyany
Jak už jsem nakousla, mezi ty nejzdravější potraviny, které se sice hůř vstřebávají, ale zároveň mnohem účinněji snižují riziko cukrovky, patří především zelenina: fialové brambory, sladké brambory, lilek, ředkvičky, fialová mrkev, červená cibule, řepa a červené zelí. A právě červené zelí je tou nejlevnější a nejdostupnější superpotravinou na našem trhu, jehož konzumace dokáže pokrýt celodenní potřebu vitamínu C. Také ale umí bojovat s bakteriálními i virovými záněty v těle, funguje jako antioxidant a pomáhá zastavovat růst některých druhů rakovinových buněk.
Neacylované antokyany
Ty jsou sice méně účinnější v boji proti cukrovce, ale stále mají ostatní výjimečné vlastnosti a benefity. Patří mezi ně především:
-
- arónie, která má jednu z nejvyšších antioxidačních vlastností,
- bezinky, které jsou syrové mírně jedovaté, ale tepelně upravené mají skvělé protizánětlivé účinky,
- ostružiny, borůvky a rybíz mají tu největší antokyanovou nálož, která je navíc během sezóny skvěle dostupná,
- třešně, višně a černé nebo fialové fazole.
Alkohol a diabetes: Je možné dopřát si skleničku, nebo je nutná doživotní abstinence?
Alkohol je v prvé řadě nositelem prázdných kalorií a jeho pravidelné pití může zhoršit některé komplikace cukrovky. Takže ano, můžete pít, ale ...
Příznivé benefity pro naše zdraví
Můžete si být jisti, že barevné tóny, kterými příroda hýří, nejsou jenom na okrasu, ale vyvinuly se tak, aby chránily svého hostitele před rušivými vlivy okolí. Ať je to žhnoucí slunce, nebo volné radikály v přírodě, všechny tyto fytochemické látky nacházející se v barvách přírody chrání plodiny a rostliny proti poškození. Skvělou zprávou je, že naše tělo umí tyto látky přijmout a zpracovat.
Antokyany jsou dobrým bojovníkem proti rakovině, podporují imunitní systém, zlepšují střevní mikroflóru a jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti infekcím v těle, potlačují růst bakterií, předcházejí očním komplikacím, ale také dokáží zpevnit strukturu křehkých žil. V neposlední řadě však dokáží pomoci diabetikům v úpravě metabolismu glukózy a prediabetikům dokonce v odvrácení jejich diagnózy.
Závěrem
Příroda je mnohdy nejúčinnějším bojovníkem proti všem lidským neduhům a antokyany jsou toho jednoznačně důkazem. Pravdou je, že potravin s fialovým barvivem příliš není, a i ta hrstka je spíše sezonní povahy. Nicméně všechny potraviny se dají zdravou formou usušit nebo konzervovat. Fermentací dokonce podpoříte účinky antokyanů, čímž nastartujete i svůj metabolismus.
Teď už víte, že fialová barva je v každém jídelníčku velmi důležitá, a to zejména pro diabetiky 2. typu, kterým se konzumací zlepší citlivost na inzulín a zároveň se mohou upravit hladiny glukózy k normálu.
Zdroje: sciencedaily.com, agris.cz, celostnimedicina.cz
66141