Více rostlinných bílkovin prospívá zdraví srdce. Jejich zdrojem jsou běžné potraviny
Angrešty poskytnou diabetikům příval vitamínu C, prospěšnou vlákninu a podpoří paměťové funkce
Zdroj: Freepik
Léto je sezónou oblíbených kyselkavých plodů rybízu a angreštu. Jsou vyhledávané nejen jako osvěžující ovoce v parných dnech, ale rovněž i jako zdroj prospěšných minerálních látek a vitamínů.
Zelené nebo červené ovoce, které máte mnozí z vás na zahradách, nabízí nepřebernou paletu zdravotních výhod také pro diabetiky. Stačí si ho natrhat a užívat jeho příjemné, sladko-kyselé chuti.
Angrešty a jejich výhody pro diabetiky zkoumaly i studie
K dispozici jsou některé studie, které se zaobíraly možnými pozitivními účinky černého i červeného rybízu a zeleného i červeného angreštu na lidské zdraví také v součinnosti s diabetem. Obecně se studie shodují na prospěšnosti obsahu fenolových sloučenin pro úspěšný management projevů hyperglykémie a eliminaci nepříznivých účinků volných radikálů vedoucích k diabetickým komplikacím, jako je neuropatie nebo makulární degenerace. Další výhodou angreštu je, že obsahuje chrom, látku, která pomáhá vyrovnávat funkce metabolismu sacharidů.
Angrešt jako zdroj quercetinu je uváděný i jako prospěšné ovoce pro zlepšení funkcí krevního oběhu a kardiovaskulárního zdraví.
Mezi angrešty se řadí i amalaki (Emblica officinalis), můžete se setkat také se synonymním názvem amla. Používá se jako tradiční součást ájurvédy, kde mimo jiné hraje roli i v prevenci vzniku diabetu, a rovněž se indikuje při již probíhající cukrovce. Zmiňuje se také jako pomocník pro ochranu jater před škodlivými účinky toxinů a zvýšené lipidové zátěže.
Angrešty jsou pro diabetiky výbornými zdroji vlákniny, která je důležitou součástí boje proti projevům hyperglykémie, a měla by být obsažena v každém dobře vyváženém jídelníčku. Je pro to dobrý důvod, zpomaluje trávicí procesy, a tím pádem vás nepřekvapí skokové zvyšování hladin krevního cukru.
Ovocná jádra a semínka: Diabetikům dodají vlákninu a organismu prospěšné látky
Semínka z ovoce a zeleniny by vás měla zajímat tak nějak obecně. Přírodní medicína s nimi pracuje dnes a denně také v případě cukrovky. Pochopit, ...
Seznamte se s nimi více, podpoří vaši paměť i zdraví kostí
Vůbec největším světovým producentem angreštu je Brazílie, najdete jej i ve Spojených státech a samozřejmě u nás v Evropě. Je tradiční součástí letní kuchyně, dezertů, sorbetů, ale můžete se s ním setkat také jako doplňkem ke slaným jídlům, sýrům, grilovanému masu.
Jeho botanický název je Ribes uva-crispa, je cenným zdrojem vitamínu C a živin, které účinně omezují působení volných radikálů.
Angrešt je vyhledávaný jako protizánětlivý prostředek. Jako nízkokalorické ovoce (šálek obsahuje 70 kalorií) je skvěle využitelné v rámci redukčních diet. Při chudokrevnosti napomáhá díky obsahu vitamínu C k lepší asimilaci železa (tento minerál rovněž obsahuje) v organismu. Najdete v něm také kyseliny jablečnou, vinnou a salicylovou i vitamín E, který je vyhledávaným pro schopnost podpořit celkovou vitalitu organismu a pomáhá udržet v kondici vaši paměť. V tradiční naturopatii se používají angrešty jako trávicí tonika, diuretika, laxativa, stahující prostředky a pro doplnění deficitů minerálů do organismu.
Jak fungují jednotlivé minerální látky obsažené v angreštu u diabetu:
- Obsah vápníku je pro diabetiky důležitý v rámci podpory normální srážlivosti krve, a rovněž udržení správného metabolismu energie, svalových funkcí a úspěšného procesu buněčného dělení. Má také vliv na dobrý stav zubů i kostí.
- Draslík chrání ledviny diabetiků, dle odborníků snižuje riziko selhání ledvin u cukrovky II. typu, rovněž je důležitý v rámci prevence výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
- Železo je důležité pro udržení funkcí energetického metabolismu a tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, je důležité pro úspěšné okysličování buněk, jejich dělení a udržení vyvážených zásob energie.
- Fosfor je nezbytným prvkem při buněčných metabolických procesech, pro podporu zdravých kostí a tvorbu buněčných membrán.
- Chrom je u diabetu potřebný pro podporu vyváženého metabolismu makroživin a také úspěšný management hladin krevní glukózy.
Řecko na talíři diabetika: Chutná rajčata, bylinky a trpký olivový olej pro management glykémie
Diabetici by měli sáhnout po tradičních středomořských pokrmech jako po prospěšném zdroji vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na ...
Kosmetika s obsahem angreštu pro podporu pevné pleti
S angreštem se můžete setkat i v kosmetice. Používá se ve formě extraktu, oleje nebo prášku, je součástí tělové i pleťové kosmetiky – například krémů a gelů proti celulitidě a anti-agingových výrobků. Je ideální pro ty, kteří jsou náchylní k předčasnému stárnutí pokožky v důsledku zvýšené stresové zátěže, nebo mají suchou pokožku. Díky vitamínu C podporuje tvorbu kožního kolagenu, a tím pádem také zpevnění pleti. Protože v něm najdete i karotenoidy, je prospěšný pro snižování projevů kožního zánětu.
Vitamín E v něm rovněž obsažený pak napomáhá zachovat dobrý stav pokožky, vlasů i nehtů, působí jako účinný ochranný štít proti volným radikálům.
Co se týče používání amalaki (indický angrešt) na kosmetickém poli, funguje převážně jako detoxikační prostředek pro pleť a vlasy. Přidává se do barvicích směsí z henny a dalších bylin. Má silné regulační schopnosti, stimuluje vlasové kořínky a podporuje růst vlasů, zároveň omezuje projevy jejich vypadávání. Nemá samo o sobě žádnou barvicí schopnost, ale podporuje rozvoj tmavších odstínů rostlinných barev. Snižuje projevy předčasného šedivění vlasů. Hodí se jako součást pleťových masek, kde se pro lepší účinky míchá s jíly, rostlinnými oleji a hydroláty.
Zdroje: Sciencedirect.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Ncbi.nlm.nih.gov
2150