Angrešty poskytnou diabetikům příval vitamínu C, prospěšnou vlákninu a podpoří paměťové funkce

Angrešty poskytnou diabetikům příval vitamínu C, prospěšnou vlákninu a podpoří paměťové funkce
Využijte sezónu angreštů, natrhejte si je pro krásnější pleť i lepší okysličení organismu Zdroj: Freepik

Léto je sezónou oblíbených kyselkavých plodů rybízu a angreštu. Jsou vyhledávané nejen jako osvěžující ovoce v parných dnech, ale rovněž i jako zdroj prospěšných minerálních látek a vitamínů.

Zelené nebo červené ovoce, které máte mnozí z vás na zahradách, nabízí nepřebernou paletu zdravotních výhod také pro diabetiky. Stačí si ho natrhat a užívat jeho příjemné, sladko-kyselé chuti.

Angrešty a jejich výhody pro diabetiky zkoumaly i studie

K dispozici jsou některé studie, které se zaobíraly možnými pozitivními účinky černého i červeného rybízu a zeleného i červeného angreštu na lidské zdraví také v součinnosti s diabetem. Obecně se studie shodují na prospěšnosti obsahu fenolových sloučenin pro úspěšný management projevů hyperglykémie a eliminaci nepříznivých účinků volných radikálů vedoucích k diabetickým komplikacím, jako je neuropatie nebo makulární degenerace. Další výhodou angreštu je, že obsahuje chrom, látku, která pomáhá vyrovnávat funkce metabolismu sacharidů.

Angrešt jako zdroj quercetinu je uváděný i jako prospěšné ovoce pro zlepšení funkcí krevního oběhu a kardiovaskulárního zdraví.

Mezi angrešty se řadí i amalaki (Emblica officinalis), můžete se setkat také se synonymním názvem amla. Používá se jako tradiční součást ájurvédy, kde mimo jiné hraje roli i v prevenci vzniku diabetu, a rovněž se indikuje při již probíhající cukrovce. Zmiňuje se také jako pomocník pro ochranu jater před škodlivými účinky toxinů a zvýšené lipidové zátěže.

Angrešty jsou pro diabetiky výbornými zdroji vlákniny, která je důležitou součástí boje proti projevům hyperglykémie, a měla by být obsažena v každém dobře vyváženém jídelníčku. Je pro to dobrý důvod, zpomaluje trávicí procesy, a tím pádem vás nepřekvapí skokové zvyšování hladin krevního cukru.

Ovocná jádra a semínka: Diabetikům dodají vlákninu a organismu prospěšné látky

Semínka z ovoce a zeleniny by vás měla zajímat tak nějak obecně. Přírodní medicína s nimi pracuje dnes a denně také v případě cukrovky. Pochopit, ...

Seznamte se s nimi více, podpoří vaši paměť i zdraví kostí

Vůbec největším světovým producentem angreštu je Brazílie, najdete jej i ve Spojených státech a samozřejmě u nás v Evropě. Je tradiční součástí letní kuchyně, dezertů, sorbetů, ale můžete se s ním setkat také jako doplňkem ke slaným jídlům, sýrům, grilovanému masu.

Jeho botanický název je Ribes uva-crispa, je cenným zdrojem vitamínu C a živin, které účinně omezují působení volných radikálů.

Angrešt je vyhledávaný jako protizánětlivý prostředek. Jako nízkokalorické ovoce (šálek obsahuje 70 kalorií) je skvěle využitelné v rámci redukčních diet. Při chudokrevnosti napomáhá díky obsahu vitamínu C k lepší asimilaci železa (tento minerál rovněž obsahuje) v organismu. Najdete v něm také kyseliny jablečnou, vinnou a salicylovou i vitamín E, který je vyhledávaným pro schopnost podpořit celkovou vitalitu organismu a pomáhá udržet v kondici vaši paměť. V tradiční naturopatii se používají angrešty jako trávicí tonika, diuretika, laxativa, stahující prostředky a pro doplnění deficitů minerálů do organismu.

Jak fungují jednotlivé minerální látky obsažené v angreštu u diabetu:

Řecko na talíři diabetika: Chutná rajčata, bylinky a trpký olivový olej pro management glykémie

Diabetici by měli sáhnout po tradičních středomořských pokrmech jako po prospěšném zdroji vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na ...

Kosmetika s obsahem angreštu pro podporu pevné pleti

S angreštem se můžete setkat i v kosmetice. Používá se ve formě extraktu, oleje nebo prášku, je součástí tělové i pleťové kosmetiky – například krémů a gelů proti celulitidě a anti-agingových výrobků. Je ideální pro ty, kteří jsou náchylní k předčasnému stárnutí pokožky v důsledku zvýšené stresové zátěže, nebo mají suchou pokožku. Díky vitamínu C podporuje tvorbu kožního kolagenu, a tím pádem také zpevnění pleti. Protože v něm najdete i karotenoidy, je prospěšný pro snižování projevů kožního zánětu.

Vitamín E v něm rovněž obsažený pak napomáhá zachovat dobrý stav pokožky, vlasů i nehtů, působí jako účinný ochranný štít proti volným radikálům.

Co se týče používání amalaki (indický angrešt) na kosmetickém poli, funguje převážně jako detoxikační prostředek pro pleť a vlasy. Přidává se do barvicích směsí z henny a dalších bylin. Má silné regulační schopnosti, stimuluje vlasové kořínky a podporuje růst vlasů, zároveň omezuje projevy jejich vypadávání. Nemá samo o sobě žádnou barvicí schopnost, ale podporuje rozvoj tmavších odstínů rostlinných barev. Snižuje projevy předčasného šedivění vlasů. Hodí se jako součást pleťových masek, kde se pro lepší účinky míchá jíly, rostlinnými oleji a hydroláty.

Zdroje: Sciencedirect.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Ncbi.nlm.nih.gov

2150

Diskuze k článku