Chmel má protizánětlivé a antidiabetické účinky a přispívá k lepšímu spánku
Angrešt patří do každé zahrádky. Pomůže s trávením a připravíte z něj i pleťovou masku!
Zdroj: Pixabay
Kdysi býval angrešt stavěn na piedestal pro své léčivé účinky a široké využití v kuchyni i v kosmetice. V dnešní době ho známe jako mírně odstrčeného příbuzného rybízu. Přitom z jeho blahodárných vlastností mohou těžit všichni – včetně diabetiků. Kromě jiného je angrešt relativně nenáročný na pěstování a s trochou péče poskytuje i malá rostlina velmi bohatou úrodu.
Angrešt (srstka angrešt, srstka obecná, latinsky ribes uva-crispa) je drobný keř s bobulovitým ovocem, který můžete spatřit v mnoha barevných variantách – od bílé přes růžovou až po sytě červenou. Každá chutná jinak a dobrou volbou odrůdy a správnou péčí si můžete vypěstovat šťavnaté a sladké plody. Jeho snad jedinou nevýhodou jsou ostré trny, které se ve vyšší či nižší míře vyskytují u všech druhů angreštu.
Bobule nabité zdravím zlepší trávení a potěší jazýček diabetiků
Angrešt v sobě zahrnuje benefity rybízu, malin, borůvek a dalšího bobulovitého ovoce. Ve vaší zahradě by tak rozhodně neměl chybět!
Mezi jeho nejcennější složky patří:
- Minerály: vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík, železo
- Vitamíny: C, E, B1–B6, provitamín A
- Vláknina (např. pektin): na 100 g plodů připadá 7 g vlákniny
- Flavonoidy (např. rutin)
- Kyseliny (např. vinná, jablečná)
Rutin a pektin
Velkou předností angreštu je zejména vysoký obsah pektinu, který se vyznačuje schopností vázat těžké kovy a toxické látky, čímž čistí organismus. Podporuje trávení a je skvělým pomocníkem při akutní i chronické zácpě. Dále pektin snižuje obsah cholesterolu. Rutin zase zpevňuje cévní stěnu. Tyto dvě látky se tedy skvěle doplňují při léčbě a prevenci aterosklerózy, tj. kornatění tepen v důsledku ukládání tukových zásob do cévní výstelky. Konzumace angreštu vede i ke snížení krevního tlaku.
Křemík
Křemík zpevňuje vlasy, nehty a vyživuje pleť. Přípravky z angreštu proto mají široké uplatnění i v kosmetice, např. v podobě výživné pleťové masky nebo vlasového tonika. Křemík dále pozitivně působí na ledviny a močové cesty a angreštový koncentrát lze využít jako účinný prostředek pro rozpouštění ledvinových a močových kamenů.
Angrešt má nízký glykemický index (GI) – asi 35. Pro srovnání: další ovoce vhodné pro diabetiky, jako je např. borůvka, kiwi, ananas, banán či mango, má GI kolem 50. Můžete si ho tak dopřávat bez obav i větší množství.
Arónie jako vitaminová nálož a ideální pochoutka pro diabetiky
Původní výskyt arónie neboli černého jeřábu je situován na východ Severní Ameriky, do vlhkých lesů, kde Indiáni používali její plody k výrobě ...
Dopřejte keři vhodné stanoviště, bohatě se vám odmění
Angrešt si můžete pořídit buď v tradiční keřové nebo nové stromové formě, která byla poprvé vyšlechtěna v České republice. Stromky jsou odolnější vůči mnohým chorobám včetně padlí a antraknózy a vzhledem k vyššímu vzrůstu rostliny se nemusíte bát, že se o její ostré trny popíchají děti nebo domácí mazlíčci.
Rostlinu vysaďte do polostínu, nemá ráda přímé polední slunce. Do hluboké jámy je vhodné nasypat nejdříve travní mulč a dostatek posekané trávy poté nasypte i kolem zasazené rostliny. Nejvíce angreštu prospějete mulčem z kostivalu, který můžete smíchat s lesní hrabankou či kompostem, potom již nebude vyžadovat žádné hnojení a potěší vás bohatou ovocnou nadílkou.
Angrešt na tisíc způsobů: v kuchyni, lékárničce i kosmetice
A na závěr vám přinášíme několik praktických tipů, jak využít angrešt v jídelníčku, pitném režimu i v péči o pokožku:
Očistná kúra pro rozpuštění ledvinových kamenů
Ráno nalačno popíjejte 200–300 ml angreštové šťávy a snídejte aspoň 30 minut poté. Je možné nápoj rozdělit do dvou dávek, jednu vypijte ráno a druhou odpoledne.
Pokud si nejste jistí, zda je konzumace angreštu v jakékoliv podobě pro vás konkrétně vhodná, optejte se svého ošetřujícího lékaře nebo diabetologa.
Obličejová maska proti vráskám
Smíchejte šťávu z angreštu, tučný jogurt a med. Vzniklou směs naneste na pleť a nechte působit asi 30 minut. Pleť si z masky vezme, co je třeba, a vaši péči ocení mladistvým vzezřením.
Snadné tipy, jak využít angrešt v kuchyni
- letní limonáda s ovocem, mátou a ledem
- banánový dort s čerstvým angreštem – sladký banán je skvěle vyvážen trpčejším angreštem
- kompoty, marmelády a omáčky na knedlíky
- čaj z angreštového listí
- omáčka k hovězímu masu – oblíbené ochucovadlo našich předků, které vytvoříte smícháním angreštového pyré, mouky, cukru, másla a zakysané smetany
Ať už na jazyku či na pleti, angrešt jistě bude patřit mezi vaše oblíbené ovoce. Nenechte se odradit jeho trny a pečlivě si z keříku vysbírejte zralé bobule plné zdraví.
Zdroje: celostnimedicina.cz, bylinkyprovsechny.cz, botany.cz
2102