Alternativní mouky obohatí jídelníček. Objevte při diabetu ty s nízkým glykemickým indexem, budete z nich profitovat zdravotně

Alternativní mouky obohatí jídelníček. Objevte při diabetu ty s nízkým glykemickým indexem, budete z nich profitovat zdravotně
Pšeničná mouka je sice oblíbená, ale postrádá výživné benefity, zkuste ji nahradit teffovou. Zdroj: Freepik

Pšeničná mouka je nejrozšířenější moukou na světě. Není však ideální pro ty, kteří nesnáší lepek nebo ji prostě z nějakého důvodu nechtějí konzumovat. Alternativy jsou prospěšné také při cukrovce.

Alternativní mouky otevírají diabetikovi svět plný vitamínů a minerálů, které jsou potřebné pro dobré fungování lidského organismu. Pokud vás neodradí cenové relace, v kterých se pohybují, mohou být výborným zpestřením stravy. Dají se používat nasladko i naslano.

Nahraďte pšeničnou mouku, pokud chcete jíst lepek

Klasická pšeničná mouka si zachovává jen velmi málo živin a může obsahovat přísady, které ji udržují déle použitelnou. Pro diabetiky navíc není zcela ideální pro udržení vyrovnaných hladin glukózy v krvi. Pokud sáhnete po celozrnné variantě, je výborná pro doplnění nezbytných minerálů, vitamínů, přírodních antioxidantů a dokonce i bílkovin do vašeho organismu.

Celozrnná mouka je také mnohem bohatším zdrojem vlákniny než klasická bílá pšeničná. Vláknina je u diabetiků důležitá hlavně pro postupné uvolňování glukózy a prevenci výskytu hyperglykémie.

Obsah vlákniny v celozrnné mouce je důležitý také pro zlepšení pocitu sytosti konzumenta. Velmi oblíbená žitná mouka má nízký obsah lepku. Je bohatá na bílkoviny, minerály, vitamíny a poskytuje také dobrý obsah vlákniny, stejně jako celozrnná. Podporuje pohodlný střevní průchod. Další dobrou alternativou je mouka ovesná, má spíše průměrný glykemický index, je vhodná při snaze o ztrátu kil navíc a poskytuje tělu zdroj rostlinných bílkovin. V receptech jí lze nahradit část pšeničné mouky nebo ji lze používat úspěšně samostatně.

Zdravě, chutně a bez lepku

Pokud byste chtěli jmenovat jednu z nočních můr současníků, je to alergie na lepek. Mnoho lidí se mu také vyhýbá, protože chtějí zhubnout nebo odlehčit organismu a zbytečně ho nezatěžovat. S bezlepkovými moukami je potřeba se sice naučit pracovat a „vychytat“ poměry tak, aby byly pro vás co nejpřínosnější v kuchyni. Naštěstí ale již existuje mnoho dobrých blogů a kuchařek s osvědčenými recepty, kterých se můžete držet při přípravě zdravějšího jídla.

Existuje opravdu široká paleta nabízející bezlepkové mouky, které jsou známé i méně známé, ale představují výborný zdroj kvalitních rostlinných živin pro vaše tělo.

Alternativní mouky jsou zajímavé pro diabetiky hned z několika důvodů. Mají často velmi nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny, která napomáhá udržet na uzdě hladiny krevního cukru, a podporuje tak lepší kontrolu prevence hyperglykémie a glykemického šoku.

Muškátový oříšek dodá lahodnou chuť pokrmům: Výhody má i pro diabetiky

Muškátový oříšek znají všichni milovníci lasagní, protože je nedílnou součástí bešamelu. Jeho výrazná chuť napomáhá dodat jídlu tu správnou ...

Na jaké alternativní mouky vsadit při diabetu?

Diabetický jídelníček nemusí být v žádném případě nudný nebo fádní. I když přináší určitá omezení, podporuje naopak kuchyňskou kreativitu a komplexnější přemýšlení o skladbě a zdravotních dopadech vašeho jídelníčku. Ať už se rozhodnete je používat ve slaných nebo sladkých receptech, bude vás to bavit.

Velkou výhodou alternativních mouk je, že se velmi dobře míchají mezi sebou, ale také s žitnou nebo ovesnou moukou, pokud rádi experimentujete s novými chutěmi a nechcete se vzdát lepku.

Ať už sáhnete po kterékoli alternativní mouce, můžete si být jisti, že uděláte opravdu hodně pro dobrou kondici vašeho organismu na mnoha frontách.

Zde jsou některé alternativy mouk, které můžete zkusit jako diabetik:

  • Batátová mouka je zajímavá pro diabetiky nejen díky nízkému glykemickému indexu GI50, ale také nutričně, protože obsahuje vitamíny A, C a B, minerály a stopové prvky (železo, hořčík, zinek, draslík). Má skvělé výživné i antioxidační vlastnosti. Ocení ji také aktivní sportovci.

  • Quinoová mouka je velmi stravitelná a bohatá na živiny, konkrétně vitamíny, minerální soli, bílkoviny. Je přirozeně bezlepková. Dodá tělu hojnost vápníku, zinku a železa a esenciálních aminokyselin. Nabízí také mnohonásobný kulinářský potenciál. Lehce oříšková chuť se hodí do kávových nebo čokoládových bezlepkových dezertů, brownies, muffinů, palačinek. Dobře se míchá s mandlovou moukou. Je poměrně savá. Lze s ní zahustit bešamel nebo jiné bílé omáčky či polévky.

  • Pohanková mouka je jednou z nejlepších mouk pro podporu vašeho zdraví. Obsahuje asi 4,2 gramů vlákniny na 100 gramů, čímž podporuje dlouhotrvající pocit sytosti a navíc je přirozeně bezlepková. Je snadno stravitelná a má nízký glykemický index, stejně jako batátová mouka. Je vynikajícím zdrojem živin a rostlinných bílkovin.

  • Lupinová mouka je z alternativních mouk vůbec nejbohatší na bílkoviny. Dodá tělu také potřebné množství vlákniny. Má nízký glykemický index (GI15). Rozpustná vláknina v ní obsažená má schopnost vytvářet v žaludku gelovitou texturu, která pomáhá snižovat absorpci glukózy a rozložit ji do delšího časového úseku. Je velmi vhodná pro diabetiky II. typu. Je obzvláště bohatá na vitamíny B, C a E. Obsahuje také hodně hořčíku, železo, vápník, měď a zinek. Zajímavá je v ní také přítomnost omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má výborné emulgační schopnosti, v receptech může nahradit vejce nebo máslo. Má lehce oříškovou chuť. Obecně se mouka z lupiny nepoužívá samostatně, ale míchá se s dalšími, ať už lepkovými nebo bezlepkovými variantami.

  • Kokosová mouka je ideální pro přípravu diabetických dezertů. Je lahodná, bohatá na vlákninu i bílkoviny a má nízký glykemický index (GI35). Obsahuje vitamíny (B, C, E) a také minerály a stopové prvky, jako je železo, mangan, selen, vápník, sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a hořčík. Obsahuje málo tuků, s dobrou tělesnou vstřebatelností, 100 gramů této mouky se rovná příjmu 440 kalorií.

  • Teffová mouka obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín A a minerální soli, železo, vápník, nenasycené mastné kyseliny. Je to bezlepková mouka, která je málo známá, a přesto velmi zajímavá, protože se výborně hodí na pečení pizzy, koláčů, palačinek. Má vlastnosti blízké pšenici a vytváří podobnou strukturu pokrmu. Pečivo je jemné, vláčné a chutné. Má jemně hořko-sladkou chuť.

Černá ředkev je prospěšná oběhovému systému. Diabetikům pomůže s managementem škodlivého cholesterolu

Terapeutické výhody černé ředkve jsou oblíbené v tradičních lidových medicínách hlavně při potížích respiračního traktu, nebo pokud vás zlobí ...

Vyznejte se v GI alternativních mouk

Diabetici by měli upřednostňovat mouky s nízkým glykemickým indexem z několika důvodů. Pomohou snížit potřebu přejídání, snižují riziko vzniku hyperglykémie díky pozvolnému nárůstu hladiny cukru v krvi. Glykemický index mouk ovlivňuje více faktorů. Jsou jimi obsah vlákniny (pokud je vyšší, má nižší GI), obsah bílkovin nebo tuků, rafinace nebo jiné úpravy, kterými mouka prochází (mletí, mixování, drcení).

Čím více je mouka mechanicky zpracována, tím větší vykazuje glykemický index.

Důležitý je také obsah škrobu (poměr mezi amylopektinem a amylózou). Čím více bude bohatá na amylózu a čím méně bude škrob degradován našimi trávicími enzymy, tím nižší je GI. Pokud chcete sáhnout po alternativních moukách, dejte pozor, zda nekupujete škroby, které mohou pocházet ze stejné rostliny jako mouka.

Jaké jsou glykemické indexy jednotlivých mouk:

  • Nízký GI do 40: mouka z ovesných otrub, lupinová mouka, mandlová mouka, mouka z lískových ořechů a arašídů, sójová mouka, ječná mouka, čočková mouka, kokosová mouka, cizrnová mouka, fazolová mouka.
  • Střední GI mezi 40–69: pohanková mouka, špaldová mouka, quinoová mouka, celozrnná špaldová mouka, žitná mouka, ovesná mouka, kaštanová mouka.
  • Vysoký GI 70+: kukuřičná mouka, jáhlová mouka, hnědá rýžová mouka, pšeničná mouka, škroby (kukuřičný, rýžový, maniok), bílá rýžová mouka.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Hsph.harvard.edu, Organicfacts.net, Healthline.com

7576

Diskuze k článku