Agar: Rostlinná náhrada želatiny je skvělá pro diabetiky. Pomůže s hubnutím i vysokým cholesterolem

Agar: Rostlinná náhrada želatiny je skvělá pro diabetiky. Pomůže s hubnutím i vysokým cholesterolem
Agar je rostlinná želatina s nízkým glykemickým indexem Zdroj: Pixabay

Agar je přírodní želatina s vysokým obsahem vlákniny a díky zdravotním přínosům je považován za superpotravinu. Agar se vyrábí zpracováním červené mořské řasy tengusa. V Asii je součástí tradiční stravy již po staletí. Již ve staré Číně byl agar využíván i k léčebným účelům. Působí totiž protizánětlivě, projímavě, a navíc díky vysokému obsahu vlákny snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Historie agaru není příliš dlouhá. V 17. století objevil japonský hostinský jménem Tarozaemonminoya agar čirou náhodou. V zimě naservíroval pokrm obsahující mořské řasy vysoce postavenému důstojníkovi. Zda onomu důstojníkovi chutnalo, či nechutnalo, se neví. Každopádně, nedojedené jídlo se proměnilo v bílou kašovitou hmotu, která byla nakonec pojmenována agar.

Před druhou světovou válkou bylo jediným výrobcem agaru Japonsko. Šlo však pouze o výrobu v malém a kvalita byla kolísavá. Dnešní moderní technologie již umožňují výrobu vysoce kvalitního agaru.

Koncem 19. století se agar začal používat i mimo potravinářský průmysl. Používal se například v laboratořích jako médium pro růst bakterií, což nesmírně prospělo průmyslovým odvětvím založeným na biotechnologiích. Mořské řasy byly uznány za „zdravotní potravinu jednadvacátého století“.

Olivy: Nečekaný spojenec při léčbě obezity a cukrovky

Podle Státního národního ústavu má více než 60 % Čechů nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita je nejrozšířenější civilizační onemocnění a ...

Agar neobsahuje tuky a přispívá k hubnutí

V některých kulturách je agar silně spojován s přirozeným hubnutím a také s pomocí při udržování zdravé hmotnosti. Traduje se, že některé japonské ženy používají agar každé jaro k očistě těla. Cílem bylo shodit kila nabraná přes zimu a naladit organismus na pocit celkové pohody. Do čaje si přidávají půl čajové lžičky agaru a ten pijí 10 minut před večeří.

Agar je dobrým zdrojem mnoha důležitých minerálů, jako jsou mangan, hořčík a železo, a mírného množství vápníku, draslíku, zinku, mědi, cholinu, folátu a vitamínů E a K. Kromě toho je poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin v želatině z mořských řas 25:1, což je velký přínos, protože naše typická strava je často příliš bohatá na omega-6. Agar má navíc nízký obsah sodíku, takže je dobrou alternativou pro jedince, kteří musí dodržovat dietní režim s nízkým obsahem sodíku.

Nízký glykemický index, spousta vlákniny

Agar neobsahuje prakticky žádné kalorie, žádný cholesterol, je bez tuku a obsahuje 80 % vlákniny. Agar má hned několik zdraví prospěšných účinků:

  • Navozuje pocit sytosti, čímž pomáhá snížit celkový příjem potravy a pomáhá při hubnutí.
  • Podporuje vylučování odpadních látek ze žaludku a střev, neboť stimuluje stahování svalů tlustého střeva. Historicky se agar používal terapeuticky jako každodenní léčba chronické zácpy, protože má mírné projímavé vlastnosti.
  • Působí jako přírodní blokátor tuků, protože v žaludku absorbuje glukózu, rychle ji předává trávicí soustavě a brání jejímu ukládání ve formě tuku.
  • Pomáhá rozpouštět cholesterol tím, že zklidňuje játra a vstřebává žluč.
  • Vytváří krémovou strukturu pokrmů bez nutnosti použít cukr nebo tuk, což umožňuje vařit zdravější pokrmy, které člověka zasytí, a přitom jsou mnohem méně kalorické.

Agar a cukrovka

Agar má nízký glykemický index a je vhodnou potravinou pro diabetiky a jedince s vysokým cholesterolem. Vědecké studie prokázaly, že agar má příznivé účinky na glukózovou intoleranci u lidí s cukrovkou 2. typu. Strava doplněná agarem může podpořit lepší hospodaření s glukózou.

Prevence rakoviny

Agar může přispívat ke snížení rizika rakoviny trávicího traktu, zejména rakoviny tlustého střeva a dalších částí trávicího traktu, a může snižovat hladinu cholesterolu, protože je dobrým zdrojem folátu a cholinu. Navíc bylo prokázáno, že cholin chrání játra před určitými typy poškození. Kromě toho může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu a homocysteinu spojenou s kardiovaskulárními chorobami.

Citronová tráva: Voňavá bylina snižuje cholesterol a vysoký tlak a pomáhá i při cukrovce

Za svou vůni vděčí citronová tráva silicím, které obsahuje. Jde zejména o citral, nerol, limonen, linalool a geraniol. Intenzivní vůně je ovšem ...

Agar může podpořit trávení a zdraví střev

Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny (~80 %) může agar podpořit trávení a zdraví střev. Rozpustná vláknina vytváří ve střevech gelovitou hmotu, která může být snadno fermentována bakteriemi v tlustém střevě.

Jaký agar je nejlepší koupit?

Není agar jako agar. Ačkoli mnoho červených mořských řas nebo mořské zeleniny produkuje agar, některé druhy produkují agar kvalitnější a ve větším množství. Různé mořské řasy rostou v různých prostředích a mohou být použity různé techniky extrakce, jejichž výsledkem jsou koncové produkty s různými vlastnostmi. Proto se kvalita agaru u jednotlivých výrobců liší. Ať už kupujete cokoli, vždy kupujte mořské řasy, které byly testovány na přítomnost kontaminantů.

Zdroj: pacificharvest.co, dále dle textu

4226

Diskuze k článku