6 receptů na domácí pečivo vhodné pro diabetiky
Diabetici si mohou dopřát chutné domácí pečivo, raději by se však měli vyhnout bílé mouce. Ta totiž přidává na kalorické hodnotě výsledného produktu. Výživnější a hodnotnější pro lidský organismus je například mouka celozrnná. A právě z té si můžete dle našich receptů upéct křehký chléb anebo třeba bagety.
Přinášíme vám snadné diabetické recepty v šesti různých variacích, díky nimž vykouzlíte domácí pečivo bezkonkurenční chuti. To se zdaleka nemůže rovnat tomu kupovanému ze supermarketu. Dáte přednost rychlému celozrnnému chlebu anebo sýrovým koláčkům s cibulí?
6 diabetických receptů na domácí pečivo: Rychlý celozrnný chléb
Když se řekne „domácí pečivo“, nemůžeme zcela jistě opomenout chléb. Ten se hodí nejen ke snídani, ale také k přípravě svačin do školy či do práce. Upečte si jej společně s námi v celozrnné variaci. Ta se hodí i pro diabetiky.
Jaké suroviny potřebujete na rychlý celozrnný chléb?
- hladká celozrnná mouka: 2 hrnky
- mletá anebo celá lněná semínka (loupaná): ½ hrnku
- prášek do pečiva: 2 lžičky
- jedlá soda: ½ lžičky
- sůl: ¼ lžičky
- vejce: 1 kus
- podmáslí (s nižším obsahem tuku): 1 a ½ hrnku
- rostlinný olej: ¼ hrnku
- cukr (k aktivaci droždí): 2 lžíce
Příprava rychlého celozrnného chleba
Nejprve předehřejte troubu na cca 200 °C. Poté si ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku spolu s lněnými semínky, kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. Doprostřed směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Také přilijte podmáslí, rostlinný olej, zasypte cukrem či osvědčeným umělým sladidlem a vypracujte homogenní těsto.
Nyní si k ruce vezměte plech na pečení, vystelte jej pečícím papírem a položte na něj bochník vytvarovaný z těsta. Možné je použít i formu na srnčí hřbet, kterou vymažete pečlivě olejem. Poté dejte do trouby péct na cca 45 až 50 minut při 190 °C. Stav upečení kontrolujte párátkem. Až se chléb upeče, vyjměte jej, nechte zchladnout a nakonec vyklopte z formy. Domácí pečivo konzumujte dle preferencí. Dobrou chuť.
6 diabetických receptů na domácí pečivo: Sýrové koláčky s jarní cibulkou
Domácí pečivo nemusí být zcela určitě nudné. To dokazuje i tento recept na sýrové koláčky s cibulkou. Jako diabetici si je můžete dopřát třeba i k snídani s rostlinnou pomazánkou a čerstvou zeleninou.
Jaké suroviny potřebujete na sýrové koláčky s jarní cibulkou?
- hladká celozrnná mouka: 2 hrnky
- jemně nasekaná jarní cibulka: 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva: 2 lžičky
- jedlá soda: ¼ lžičky
- sůl: ¼ lžičky
- mletý pepř: ¼ lžičky
- vejce: 1 kus
- poloměkký kozí sýr (s nižším obsahem tuku): cca 110 až 115 gramů
- podmáslí anebo kefír (s nižším obsahem tuku): ½ hrnku
Příprava sýrových koláčků s jarní cibulkou
Začněte tím, že si předehřejete troubu na zhruba 200 stupňů Celsia. Pak smíchejte v míse celozrnnou mouku, nasekanou jarní cibulku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, mletý pepř a doprostřed utvořte důlek. Dále si v malé misce vyšlehejte vejce spolu s podmáslím či kefírem, s rozdrobeným kozím sýrem a směs zapracujte do sypké směsi ve velké míse.
Rukama nakonec uhněťte vláčné a homogenní těsto (cca 10 minut hnětení) a vyválejte na pomoučeném vále ve vyšší plát. Z něj vykrajujte pomocí hrnku kolečka a ta vyskládejte na plech s pečícím papírem. Ostatně nemusíte tvořit pouze kolečka. Těsto lze nakrájet nožem i na čtverce. Těsto následně vložte do trouby a pečte při 180 až 190 °C po dobu 15 až 18 minut. Domácí pečivo se sýrem a jarní cibulkou podávejte ideálně teplé, nikoliv horké. Dobrou chuť.
6 diabetických receptů na domácí pečivo: Nadýchané celozrnné bulky
Nyní vám představíme recept na velmi křehké a zároveň nadýchané celozrnné bulky, které může diabetik konzumovat třeba na večeři s oblíbenými pomazánkami, sýry, dietní šunkou a zeleninou. Hodit se budou i k přikusování u polévky.
Jaké ingredience potřebujete na nadýchané celozrnné bulky?
- teplé nízkotučné mléko: 1 a ½ hrnku
- cukr (k aktivaci droždí): ¼ hrnku
- rozpuštěné máslo: ¼ hrnku
- rostlinný olej (nejlépe řepkový): ¼ hrnku
- vejce: 3 kusy
- sušené droždí: cca 2 a ¼ lžičky (anebo 1 kostka čerstvého)
- celozrnná hladká mouka: 4 a 1/2 hrnku do těsta (½ hrnku k hnětení)
- sůl: 1 a ¼ lžičky
- pšeničné otruby: 2 lžíce
Příprava nadýchaných celozrnných bulek
Do velké mísy vlijte teplé mléko a vmíchejte do něj dvě vejce, cukr, rozpuštěné máslo a rostlinný olej. V jiné míse si propojte suché ingredience, tj. 4 a ½ hrnku celozrnné mouky, sůl a sušené droždí. Nakonec suché a mokré suroviny spojte dohromady a vypracujte hladké těsto. To ještě hněťte na pomoučené vále zhruba dvě minuty. Potom vytvarujte z hmoty bochník, vložte jej do ideálně skleněné mísy vymazané olejem, přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě cca 90 minut.
Po uplynutí této doby vyjměte těsto na pracovní plochu, opět prohněťte a rozdělte asi na 20 až 24 stejně velkých kousků. Z těch tvarujte koule (bochánky), které vyskládejte na plech s pečícím papírem. Znovu přikryjte potravinovou fólií a nechte dokynout asi hodinu. Nakonec bochánky pomažte rozšlehaným vejcem, posypte dle libosti pšeničnými otrubami a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut při teplotě 180 až 190 °C. Domácí pečivo z celozrnné mouky podávejte po vychladnutí. Přejeme dobré chutnání.
6 diabetických receptů na domácí pečivo: Rychlá celozrnná focaccia
Nemáte času nazbyt a potřebujete připravit rychlé domácí pečivo k snídani? Potom je tu možnost, vyzkoušet rychlou celozrnnou focacciu, kterou zvládne i začátečník. Pochutnat si na ni může samozřejmě bez obav i diabetik.
Jaké suroviny potřebujete na rychlou celozrnnou focacciu?
- hotové celozrnné těsto na pizzu (již vyválené anebo v prášku z obchodu): cca 450 gramů
- extra panenský olivový olej: 1 lžíce
- strouhaný sýr (s nízkým obsahem tuku): ½ hrnku
- čerstvý rozmarýn (nasekaný): 2 lžičky anebo 1 lžička sušeného
Příprava rychlé celozrrnné focaccii
Troubu si předehřejte na zhruba 200 °C. Pak vyjměte hotové celozrnné těsto z obalu (anebo připravte ze sypké směsi dle návodu), položte na plech s pečícím papírem a pokapejte jej olivovým olejem po celé ploše. Také posypte rozmarýnem, nízkotučným sýrem a dejte zapékat na 15 až 20 minut. Před podáváním nechte rychlé domácí pečivo vychladnout. Dobrou chuť!
6 diabetických receptů na domácí pečivo: Křupavá celozrnná bageta
Kdo by se nechtěl zakousnout do křupavé a voňavé bagety! Dopřát si ji můžete i jako diabetik například ke grilovanému masu anebo ji použít na přípravu občerstvení pro hosty. Níže přinášíme recept na dokonalé domácí pečivo z celozrnné mouky.
Jaké suroviny budete potřebovat na křupavou celozrnnou bagetu?
- teplá voda: 1 a ½ hrnku
- raw med anebo třtinový cukr: 2 lžíce
- sušené droždí: 1 a ¾ lžičky
- celozrnná mouka: 3 hrnky
- sůl: 1 lžička
- olivový olej na vymazání mísy: dle potřeby
- kostky ledu: ½ hrnku
Příprava křupavé celozrnné bagety
V menší misce si smíchejte teplou vodu spolu s medem/cukrem a sušeným droždím. Směs dejte stranou asi na deset minut a nechte nabobtnat. Do velké mísy následně nasypte jeden a půl hrnku celozrnné mouky i sůl. Následně přilijte směs s droždím a míchejte, dokud se vše nepropojí. Nakonec přisypte ještě další hrnek a půl mouky a hněťte do té doby, než získáte homogenní a hladké těsto (cca 15 minut). Dále vložte bochník těsta do mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout asi hodinu a půl. Po uplynutí této doby těsto vyjměte na vál, opět propracujte rukama a nechte kynout poslední hodinu.
V poslední fázi vyválejte z kynuté hmoty obdélník a ten přeložte do tvaru bagety. Okraje pěkně zahněte a zapracujte. Polotovar bagety překryjte utěrkou a nechte dokynout 40 minut. Pak domácí pečivo přijde do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte jej tak, že na horní plech s pečícím papírem položíte bagetu, nastřihnete ji nůžkami podélně na několika místech a do spodního plechu nasypete ledové kostky. Ty vytvoří páru při pečení. Bagetu pečte asi 20 minut s párou. Poté vodu vyjměte a dopékejte do zlatého zbarvení kůrky dalších 10 minut. Až bude bageta hotová, vyjměte ji a krájejte až po zchladnutí. Dobrou chuť!
6 diabetických receptů na domácí pečivo: Česnekový chléb
Až ochutnáte tento vynikající česnekový chléb, nebudete věřit, že je skutečně nízkosacharidový. Mohou ho tedy konzumovat i diabetici.
Jaké ingredience potřebujete na česnekový chléb?
- mandlová mouka: 1 hrnek
- strouhaný sýr mozzarella: 1 hrnek
- kokosová mouka: 2 lžíce
- smetanový sýr (nízkotučný): ½ hrnku
- velké vejce: 1 kus
- máslo: 1 lžíce
- sušený a mletý česnek: 1 lžička
- sušená petrželka: 1 lžička
- mořská sůl: ½ lžičky
- strouhaný parmezán: ½ hrnku
Příprava česnekového chleba
Nejprve si předehřejte troubu na 190 °C. Pak si v míse smíchejte mandlovou mouku spolu s kokosovou moukou a strouhanou mozzarellou. Také vložte smetanový sýr a míchejte, dokud se všechny suroviny dobře nespojí. Vznikne vám těsto lepivé konzistence. To následně naneste na plech s pečícím papírem (do kruhu o výšce asi 1 cm) a pomažte rozpuštěným máslem po celé ploše. Také na povrchu posypte sušeným česnekem, petrželkou, solí a parmezánem. Česnekový chléb pečte asi 15 až 20 minut dozlatova. Podávejte po zchladnutí. Přejeme dobrou chuť!
Autor: Bc. Iveta Reinisch
23262
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný