Okurky na talíři diabetiků: Nízkokalorická potravina pro hydrataci i snížení hladiny cukru v krvi
3 triky, jak ubrat cukr při pečení a přitom si pochutnat
Zdroj: Shutterstock
Pečení na Vánoce se blíží a tak se jistě budou hodit tři tipy, které pro vás připravili odborníci ze STOBu v rámci výzvy na tento týden: "Upečte si něco opravdu zdravého!". Další nápady, tipy a recepty najdete na uvedeném odkazu.
1. Slaďte ovocem (a zeleninou)
Ovoce je rovněž sladké a obsahuje cukr. Nicméně na rozdíl od koncentrovaných forem cukru obsahuje i další pozitivní živiny, a proto je bezpochyby výhodnější sladit jablkem, hruškou nebo třeba i mrkví či dýní. Nejintenzivnějším ovocným sladidlem je banán.
2. Kořeňte
Výrazná chuť koření dokáže částečně nahradit sladkou chuť. Klasikou je skořice či vanilka, vyzkoušet můžete i zázvor, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, muškátový oříšek apod. S využitím koření vám bude stačit k oslazení menší množství cukru.
3. Ubírejte postupně
Obliba intenzivní sladké chuti je návyk. A u všech návyků (ať už se jich chceme naučit, či odnaučit) funguje nejlépe pravidlo postupných změn. Proto se nesnažte o velké změny naráz, ale množství cukru ubírejte postupně. Nejdříve uberte čtvrtinu z běžné receptury a postupně se dostanete třeba i na polovinu či ještě menší množství.
1149
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný