Diabetes a COVID-19: Rady od České diabetologické společnosti
Nízkosacharidové stravování možná doporučí i vláda
Nízkosacharidové „Low Carb“ stravování se těší stále větší oblibě, a to nejen u osob s diabetem. Anglická vláda dokonce zvažuje, že by tento způsob stravování zařadila do svých oficiálních výživových doporučení pro diabetiky 2. typu.
Dosud platné doporučení udává, že by přibližně 50% jídelníčku diabetiků 2. typu mělo být složeno ze sacharidů na bázi škrobu, jako jsou například brambory, chléb nebo rýže. V posledních letech však studie prokázaly, že výživový plán obsahující maximálně 130 g sacharidů na den může být velmi účinný jak při hubnutí, tak i při stabilizaci glykemie. Při Low Carb stravování by se lidé měli více zaměřit na konzumaci kvalitních tuků a bílkovin, jako je například maso, drůbež, ryby a vejce či některé druhy zeleniny. Díky této změně ve stravování může každý čtvrtý diabetik 2. typu dosáhnout remise diabetu (vymizení příznaků) asi po 1 roce dodržování jídelníčku. Na konci dubna se tedy anglická vláda bude rozhodovat, zda program Low Carb zařadí mezi oficiální výživová doporučení pro diabetiky 2. typu.
Zdroj: diabetes.co.uk
1122
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný